© Moree Gelderblom advocaten
Een advocaat regelen op basis van het no-cure-no-pay principe, kan dat ook voor u? En is dat verstandig? We leggen het voor u uit.
Wij mogen sommige letselschadezaken behandelen op basis van “no cure no pay”. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.
Let op: indien vaststaat dat uw tegenpartij aansprakelijk is, hoeft u uw zaak nooit op basis van no-cure-no-pay te laten behandelen! Uw tegenpartij dient namelijk ook de kosten van uw letselschadeadvocaat te betalen.
Het doel is om het voor meer mensen mogelijk te maken om een erkende letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Het gaat dan vooral om rechtzoekenden, die geen rechtsbijstandverzekering hebben of niet voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking komen en die over te weinig inkomen of vermogen beschikken om zelf een letselschadeadvocaat te kunnen betalen.
We kunnen met u afspreken dat, wanneer wij geen resultaat voor u als cliënt behalen, de advocaatkosten niet door u betaald behoeven te worden.
In ruil daarvoor mogen wij ons uurtarief verhogen met een zogenaamde succesfee van maximaal 100%. Dat betekent dus dat wij bij succes een dubbel tarief mogen rekenen. De totale advocaatkosten mogen echter niet hoger zijn dan 25% van de opbrengst van de zaak.
Let op: bij deze variant blijven de directe kosten – dus niet de kosten van de advocaat zelf – zoals griffierecht of kosten van medisch adviseurs of deskundigen voor rekening van de cliënt.
Er wordt goed toezicht gehouden op de juiste toepassing van de regels van no-cure-no-pay omdat elke zaak moet worden aangemeld bij de lokale Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten. Deze Raden houden dus toezicht op een correcte uitvoering van de regeling.
Let goed op. Tot voor kort was het alleen voor letselschadebureaus – dus niet voor advocaten – toegestaan om op basis van no cure no pay te werken. Dat heeft geleid tot grote misstanden, waartegen het bestuur van de vereniging van letselschadeadvocaten (De LSA) in 2010 met succes actie heeft gevoerd.
De misstanden bestonden daaruit dat bepaalde letselschadebureau’s niet alleen een percentage van het resultaat in rekening brachten bij hun cliënten maar tegelijkertijd ook, zonder dat hun cliënten dat wisten, hun kosten in rekening brachten bij de tegenpartij. In helder Nederlands noemen we dat: ‘dubbel vangen’. Deze bureaus waren en zijn alleen maar geïnteresseerd in hun eigen financiële gewin.
Hoewel de misstanden door de actie van LSA zijn afgenomen, is het nog steeds oppassen geblazen omdat er ook nu nog letselschaderegelaars of letselschadebureaus misbruik maken van de onwetendheid van letselschadeslachtoffers op dit gebied. In een letselschadezaak kunt u daarom het beste gebruik maken van de diensten van een erkende letselschadeadvocaat, die aangesloten is bij de LSA. Zo komt u niet voor (financiële) verrassingen te staan!
We kunnen ons voorstellen dat u nog veel vragen hebt. Neem gerust contact op. Het eerste adviesgesprek is altijd gratis. U kunt hieronder uw vraag en gegevens achterlaten, of u kunt direct bellen op 010-2445098 op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.
We zijn u graag van dienst.
Bel 010-2445098 voor een gesprek met één van onze letselschade advocaten.
© Moree Gelderblom advocaten